Heb je een snelle website?

Met een snelle site verlies je minder bezoekers en kom je hoger in de zoekresultaten. Lees hier hoe je kan testen of jouw site snel genoeg is.
Hoe Snel Is Website
In deze video laat ik zien hoe je de snelheid van je website kan testen.

Waarom is het belangrijk dat je website snel genoeg is?

  • Bezoekers zijn ongeduldig en klikken weg als het te lang duurt voordat de website geladen is. Als het laden van de website langer dan twee seconden duurt, zijn de meeste bezoekers alweer verdwenen. Een trage website is dus slecht voor de conversie (het omzetten van bezoekers in klanten / leads).
  • Omdat zoekmachines het ook belangrijk vinden dat een website snel laadt, komen snelle websites hoger in de zoekresultaten dan vergelijkbare websites die langzamer zijn. Het is dus een onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO, Search Engine Optimization).

Statistisch feitje: 40% van de bezoekers verlaat de website als deze niet binnen 3 seconden laadt.

Hoe meet ik mijn website snelheid?

Google Pagespeed Insights

Je kan de snelheid van je website eenvoudig testen met de snelheidstest van Google: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights.
Tik daar de url van je website in (bv jouwwebsite.nl) en klik op analyze. Ja kan dan zien hoe je website wat betreft snelheid scoort op mobiel en op desktop.

Laadtijd Meten Google Page Speed
Website prestaties meten op desktop en mobiel met Google Page Speed Insights

Bij deze test wordt de laadsnelheid niet echt gemeten maar er wordt gecheckt in hoeverre de website technisch geoptimaliseerd is voor laadsnelheid. Google streeft ernaar de beste resultaten te geven in de zoekmachine en let er daarom ook op of een website technisch goed in elkaar zit en de bezoeker een goede ervaring biedt (snelle laadtijd). Dus als je graag hoog in de zoekresultaten wilt komen is het goed om deze score te bekijken en te verbeteren indien nodig.

Het is belangrijk dat je website ook op mobiel voldoende snel laadt.

De score wordt weergegeven in rood, oranje en groen:

  • Rood: de website laadt te traag. Het is belangrijk om de website sneller te maken.
  • Oranje: de snelheid van de website is redelijk maar voor verbetering vatbaar.
  • Groen: de snelheid van je website is prima!

Eronder staat vermeld wat je moet doen (rood uitroepteken) of kunt doen (oranje uitroepteken) om de website te versnellen. Ook staat aangegeven, onder het groene vinkje, wat er goed is ingesteld om je website zo snel mogelijk te maken.

GTmetrix

Een andere tool om je websitesnelheid te meten is die van GTMetrix: https://gtmetrix.com/

Laadtijd Meten Gtmetrix
Snelheid website meten met GTMetrix

Deze test meet wel echt de laadsnelheid van je website.

Tik daar ook de url van je website in (bv jouwwebsite.nl) en klik op analyze. Let er daarbij wel op dat je de dichtst bijzijnde serverlocatie instelt (Londen). Deze staat standaard op Vancouver wat nogal ver weg is waardoor de laadsnelheid langer zal zijn. Om de serverlocatie aan te passen moet je even een account aanmaken, daarna kan je via de knop ‘Analysis options’ de serverlocatie aanpassen (zie video).

GTMetrix geeft ook de PageSpeed Score en de YSlow score. Deze scores geven aan in hoeverre je website technisch geoptimaliseerd is voor laadsnelheid. Voor beide scores wordt aangegeven hoe je deze kan verbeteren. Ook deze scores worden weergegeven in groen (prima), oranje (redelijk) en rood (traag).

Website traag?

Als je scores bij deze testen in het rood/oranje zitten en/of je website er langer dan 2 seconden over doet om te laden, is er ruimte voor verbetering. 

Je kan zelf de snelheid van je website verbeteren met behulp van de aanwijzingen die de testen geven of je kan het een webdesigner laten doen.

Als je mijn advies of hulp wilt, neem dan contact met mij op.

Website verder verbeteren

Als je je website ook op andere punten wilt verbeteren, download dan mijn gratis gids “6 Sleutelfactoren voor Website Succes“.

Sandra van Zanten is eigenaar van SAND webdesign. Ze ontwerp, bouwt en onderhoud websites. Websites die gevonden worden en bezoekers omzetten in klanten.

Wil je overleggen over je website? Neem contact op!

Gratis e-book

Boek Website 6 Tips

Lees wat een website nodig heeft om succesvol te zijn.

Check zelf je website

Evalueer zelf je website met mijn gratis gids "6 Sleutelfactoren voor Website Succes". Met tips hoe je vandaag nog verbeteringen aan kan brengen!

Ontvang Mijn tips in je Inbox

Ik zal je niet spammen en je kan je elk moment uitschrijven.

Scroll naar top

Ontvang je gratis gids voor een succesvolle website

Schrijf je in om te leren hoe je je website succesvoller kan maken, beginnend met deze gratis gids. Schrijf je uit met één klik wanneer je maar wilt.

Ik ga zorgvuldig om met je emailadres. Hier is mijn privacybeleid.