website snelheid
Inhoud

  Waarom is het belangrijk dat je website snel genoeg is?

  • Een tragere website geeft een lagere gebruikerservaring. Bezoekers zijn ongeduldig en klikken weg als het te lang duurt voordat de website geladen is. Als het laden van de website langer dan twee seconden duurt, zijn de meeste bezoekers alweer verdwenen. Een trage website is dus slecht voor de conversie (het omzetten van bezoekers in klanten / leads).
  • Omdat zoekmachines het ook belangrijk vinden dat een website snel laadt, komen snelle websites hoger in de zoekresultaten dan vergelijkbare websites die langzamer zijn. Het is dus een onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO, Search Engine Optimization).

  Statistisch feitje: 40% van de bezoekers verlaat de website als deze niet binnen 3 seconden laadt.

  Hoe meet ik mijn website snelheid?

  In deze video laat ik zien hoe je de snelheid van je website kan testen.

  Google Pagespeed Insights

  Je kan de snelheid van je website eenvoudig testen met de snelheidstest van Google: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights.
  Tik daar de url van je website in (bv jouwwebsite.nl) en klik op analyze. Ja kan dan zien hoe je website wat betreft snelheid scoort op mobiel en op desktop.

  laadtijd meten Google Page Speed
  Website prestaties meten op desktop en mobiel met Google Page Speed Insights

  Bij deze test wordt de laadsnelheid niet echt gemeten maar er wordt gecheckt in hoeverre de website technisch geoptimaliseerd is voor laadsnelheid. Google streeft ernaar de beste resultaten te geven in de zoekmachine en let er daarom ook op of een website technisch goed in elkaar zit en de bezoeker een goede ervaring biedt (snelle laadtijd). Dus als je graag hoog in de zoekresultaten wilt komen is het goed om deze score te bekijken en te verbeteren indien nodig.

  Het is belangrijk dat je website ook op mobiel voldoende snel laadt.

  De score wordt weergegeven in rood, oranje en groen:

  • Rood: de website laadt te traag. Het is belangrijk om de website sneller te maken.
  • Oranje: de snelheid van de website is redelijk maar voor verbetering vatbaar.
  • Groen: de snelheid van je website is prima!

  Eronder staat vermeld wat je moet doen (rood uitroepteken) of kunt doen (oranje uitroepteken) om de website te versnellen. Ook staat aangegeven, onder het groene vinkje, wat er goed is ingesteld om je website zo snel mogelijk te maken.

  GTmetrix

  Een andere tool om je websitesnelheid te meten is die van GTMetrix: https://gtmetrix.com/

  laadtijd meten GTMetrix
  Snelheid website meten met GTMetrix

  Deze test meet wel echt de laadsnelheid van je website.

  Tik daar ook de url van je website in (bv jouwwebsite.nl) en klik op analyze. Let er daarbij wel op dat je de dichtst bijzijnde serverlocatie instelt (Londen). Deze staat standaard op Vancouver wat nogal ver weg is waardoor de laadsnelheid langer zal zijn. Om de serverlocatie aan te passen moet je even een account aanmaken, daarna kan je via de knop ‘Analysis options’ de serverlocatie aanpassen (zie video).

  GTMetrix geeft ook de PageSpeed Score en de YSlow score. Deze scores geven aan in hoeverre je website technisch geoptimaliseerd is voor laadsnelheid. Voor beide scores wordt aangegeven hoe je deze kan verbeteren. Ook deze scores worden weergegeven in groen (prima), oranje (redelijk) en rood (traag).

  Website traag?

  Als je scores bij deze testen in het rood/oranje zitten en/of je website er langer dan 2 seconden over doet om te laden, is er ruimte voor verbetering. 

  Je kan zelf de snelheid van je website verbeteren met behulp van de aanwijzingen die de testen geven of je kan het een webdesigner laten doen.

  Als je mijn advies of hulp wilt, neem dan contact met mij op.

  Snelle website

  Heb je een snelle website?

  Sandra van Zanten

  Op de hoogte blijven?

  Schrijf je in op mijn nieuwsbrief voor tips voor je website en updates over nieuwe producten.

  Nieuwsbrief (#4)

  Ik bombardeer je niet met emails en ga zorgvuldig om met jouw gegevens zoals beschreven in de privacyverklaring.
  Je kan eenvoudig uitschrijven via de uitschrijflink in de emails.